Judo šola – Okrepimo telo

V zgodnji puberteti začne otrok samostojneje razmišljati. Zaveda se, zakaj trenira, in se uči zastavljati dolgoročne in kratkoročne cilje. To je obdobje, ko začne s specifičnimi gibalnimi vajami, namenjenimi izboljšanju izvedbe borilnih tehnik. Podrobneje spoznava tehnično-taktične elemente borbe, uči se pomena zdravih življenjskih navad. Za razliko od prejšnjih faz, ko so starši z različnimi vajami in športnimi igrami v domačem okolju lahko vplivali na gibalni razvoj otrok, imajo v tej fazi zgolj svetovalno vlogo in ne sodelujejo v procesu treninga. To je obdobje, ko otroci spoznavajo razliko med borilno veščino in športom. Z odraščanjem so vse bolj dojemljivi za razumevanje borilnih načel in njihovo prenašanje v vsakdanje življenje. Če je v obdobju Male šole juda najbolj poudarjen gibalni razvoj otrok, sta v obdobju Judo šole poudarjena umski in duševni razvoj otroka.

 

Z obiskom Judo kluba Krško sem zelo zadovoljen in kar je pomembneje, otroka z veseljem obiskujeta treninge. Odkar trenirata v Judo klubu Krško (pol leta, za seboj sta imela vsaj pet let judo treninga v drugem klubu), sta se naučila veliko novih tehnik in zelo napredovala. Trenerji uporabljajo nove metode tako pri judu kot pri vzgoji, kar je zelo pohvalno. Staršem priporočam vključitev svojih otrok v klub, ker v njem delajo profesionalno. Otroci se bodo razvili tako v gibalnem kot v osebnostnem smislu.

Matjaž, oče 12-letnega Matica in 14-letnega Anžeta

 

Sestavljanje mozaika borilnih načel in tehnik vzpodbuja miselno dejavnost otrok in mladostnikov. Za razumevanje tehnike ni dovolj ponoviti giba,  pomembno je razumeti vsak segment tehnike in njegov učinek na izvedbo. In kaj je lahko bolj izpolnjujoče kakor to, da ti po številnih urah vadbe uspe izvesti “popolno” tehniko. Takrat občutimo nekaj posebnega, kar bi verjetno lahko najbolj primerjali s prvimi otroškimi koraki. Kakor kadar dojenček po začetni fazi ležanja, lazenja in plazenja prvič shodi tako tudi judoist po številnih letih treninga začuti srečo ob spoznanju umetnosti borilne veščine. In čeprav “hoja” sčasoma postane rutina, nam še vedno v številnih življenjskih trenutkih predstavlja izziv in koristno orodje pri sprejemanju odločitev.

 

Adam je eden od otrok prve generacije judoistov v Krškem. Za dve leti je prekinil treniranje juda, se medtem posvetil drugemu športu, vendar se je vrnil, saj mu je manjkalo nekaj prvinskega, kar je dobil pri ruvanju po blazinah. Že po nekaj mesecih treninga je bilo opaziti, da je bolj zadovoljen sam s seboj in da so se mu začele jačati mišice. Zelo pomembno se mi zdi, da otroci skozi trening izgubijo strah pred telesnim stikom. Naučijo pa se tudi pravilno padati, kar ga je v vsakodnevnem življenju že nekajkrat rešilo pred poškodbami. Program je dobro zastavljen, tako za tekmovalce kot za tiste, ki si želijo le rekreacije. Vesela sem, da si Adam želi še naprej trenirati, tudi zato, ker ima v klubu prijatelje.

Mojca, mama 14-letnega Adama

 

Pri sprejemanju odločitev v borbi so pomembni odločnost, potrpežljivost, tempiranje in samonadzor. Trening borilnih veščin spremljajo vztrajnost, disciplina, spoštovanje in skromnost. Vse te vrednote tvorijo najboljšo popotnico, ki jo kot športno društvo in klub borilnih veščin lahko damo otrokom. Judo omogoča izzive tako za telesni kakor umski in duševni razvoj. Jigoro Kano je ob 50-letnici Kodokana leta 1934 povedal: “Nič pod soncem ni pomembnejše od izobrazbe. S tem, ko izobrazimo enega posameznika in ga pošljemo v družbo, naredimo prispevek k napredku prihodnjih sto generacij.”

Posted in Delovanje kluba.