Judo in Brazilski jiu-jitsu – Borilna veščina in šport

Lahko bi rekli, da so na nek način borilni športi zapuščina borilnih veščin in odlično sredstvo za izpopolnjevanje le teh. Ju-jutsu (ju-jitsu, jiu-jitsu) je borilna veščina, ki izhaja iz Japonske. Prvotni namen je bila borba iz bližnje distance na bojišču. Ker udarci proti oklepom na bojišču niso bili učinkoviti, so razvili borbo z uporabo prijemov. Skozi stoletja so iz ju-jutsa nastali številni sistemi samoobrambe in lepo število borilnih športov. Najbolj značilni so:

  • judo (IJF, EJU),
  • ju-jitsu (JJIF, JJEU),
  • brazilski jiu-jitsu (IBJJF, UAEJJF).

 

Vedno domnevaj, da bo tvoj nasprotnik večji, močnejši in hitrejši. Tako se boš namesto surove moči zanašal na tehniko, tajming in vzvode.

Helio Gracie, ustanovitelj Gracie jiu-jitsu

 

V Judo klubu Krško dajemo največji poudarek k učenju prijemalnih borilnih veščin s kimono. Zato imajo naši člani možnost nastopanja na vseh tekmovanjih zgoraj naštetih organizacij. Seveda tekmovanja niso prvotni cilj vadbe odraslih. Stremimo k promociji in širjenju prijemalnih športov v našem okolju. Želimo si, da bi tudi odrasli spoznali vrednote borilnih veščin in pozitiven učinek na gibalni razvoj. Zato se trudimo zagotoviti primerno vadbo:

  • staršem, ki bi radi spoznali priljubljen šport svojih otrok,
  • vsem, ki bi radi spoznali prijemalne borilne veščine in njihovo uporabo v samoobrambi,
  • športnikom v duši, ki bi se radi v sproščenem vzdušju osebnostno razvijali,
  • tistim, ki bi se kljub poznim začetkom radi pomerili na tekmovanjih,
  • članom, ki so šli skozi otroške programe in si želijo nadaljevati s športom v netekmovalnem okolju.

 

Obstajajo ljudje, ki so razdražljivi po naravi in se razjezijo zaradi nepomembnih razlogov. Judo lahko pomaga takšnim ljudem pri samonadzoru. Skozi trening in učenje hitro ugotovijo, da je jeza nepotrebna poraba energije. Ima samo negativne učinke tako na sebe kakor na druge.

Jigoro Kano, ustanovitelj Kodokan juda

 

Pozitivni učinki vadbe se kažejo predvsem v izboljšani koordinaciji, moči, vzdržljivosti in gibljivosti. Struktura treninga omogoča izzive vsem, ne glede na starost in telesno pripravljenost. Pravila športne borbe in spoštovanje etičnih načel zagotavljajo varno vadbo in preprečevanje nepotrebnih poškodb. Številni potencialno nevarni prijemi so popolnoma varni v primeru, ko se držimo navodil trenerja in ne dovolimo, da nam pretirana tekmovalnost na treningu zavira razvoj tehnične izpopolnjenosti.

 

Kronično nezadovoljni ljudje, ki za svoje neuspehe krivijo druge, imajo lahko veliko koristi od vadbe juda. Hitro ugotovijo, da negativna miselnost nasprotuje načelu največje učinkovitosti in da je sprejemanje načela ključ do optimističnega in pozitivnega duševnega stanja.

Jigoro Kano, ustanovitelj Kodokan juda

 

V programu Juda in Brazilskega jiu-jitsa za odrasle boste z redno in dolgotrajno vadbo skozi spoznavanje borilnih načel spoznali vse aspekte borbe. Od uporabe udarcev za zapiranje distance pri samoobrambi do atraktivnih metov in spretnih zaključkov borbe z uporabo prijemov davljenj in manipulacije sklepov okončin. Predstavili bomo uporabo vseh naučenih tehnik v različnih okoljih. Osredotočamo se na goloroko borbo brez uporabe orožja in tehnike prilagajamo pravilom različnih stilov borbe: judo, brazilski jiu-jitsu, ju-jitsu, MMA …

Posted in Delovanje kluba.