BJJ seminar – Bojan Mirković … De la Riva in Spider guard

V nedeljo 10.10. smo že tretjič gostili hrvaškega mojstra brazilskega jiu-jitsa Bojana Mirkovića. BJJ je šport pri katerem je poudarek predvsem na parterni borbi kjer poteka večina akcije. Ker kimono omogoča številne različice prijemov, pomeni dodaten izziv in koristen pripomoček pri učenju prijemalnih borilnih veščin. Prav kimona omogoča široko paleto tehnik, ki ne bi bile možne, če ne bi imeli primernega materiala, ki ga lahko primemo in uporabimo v svoj prid. Da bi lahko prešli v položaj primeren za napad moramo poznati številne specifične situacije do katerih pride med samo borbo. Zato smo tokrat v dogovoru z Bojanom temeljito obdelali temeljne principe in tehnike v položajih:

  • De la Riva guard,
  • Spider guard.

Seminarja se je udeležilo nekaj čez dvajset udeležencov. Našim članom so se pridružili tekmovalke in tekmovalci ju-jitsu kluba iz Črnomlja ter kick-box kluba iz Trebnjega. V treh urah smo dodobra spoznali osnove pomembnih položajev garda ter približno pol ure posvetili situacijskim borbam.

Uspešno sodelovanje z Mirković BJJ akademijo

Pred dobrim letom sva se z Bojanom v Zagrebu dogovorila o sodelovanju in tako je Judo klub Krško dobil mentorja za mlad šport, ki se posveča parterni borbi. Več let je Bojan preživel v hrvaških, brazilskih in portugalskih telovadnicah z današnjim prvakom znane organizacije mešanih borilnih veščin Fabrizijem Werdumom, od katerega je tudi prejel črn pas. Danes je vodja evropske podružnice Union teama in deluje pod okriljem enega od pionirjev BJJ-a Ricarda Mugela, mojstra jiu-jitse 8. DAN, ki ima za seboj več kot petdeset let ukvarjanja z borilnimi veščinami.

V tem času nam je uspelo prilagoditi program dela tako, da učimo celovito borbo od metov do prehoda v parter in zaključek z vzvodi na telesne sklepe ter davljenji. Naši člani Judo šole in sekcije odraslih spoznavajo pravila tako juda kakor BJJ-a in se sami odločijo, če želijo preizkusiti svoje znanje tudi na tekmovanjih. Zelo je viden napredek v segmentu parterne borbe že pri najmlajših, ki se spretno izvijajo nasprotnikom in preusmerjajo njihovo energijo sebi v prid ter jih premagujejo s končnimi prijemi. Ravno zaradi dosedanjih izkušenj se veselimo nadaljnega sodelovanja ter pridobivanja novih znanj.

Posted in Dogodki, Novice.