Predpraznična gibalno-ustvarjalna delavnica

Predpraznična sobota je bila za člane Judo kluba Krško res pestra. Medtem, ko se je množica prvo in drugošolčkov podila po blazinah na Šolski judo ligi, so v Judo centru Krško otroci ustvarjali pod mentorstvom naše učiteljice Tamare. Delavnice zanimivega koncepta se je udeležilo petnajst otrok starih med sedem in štirinajst let.

Otroci so se najprej z raznovrstnimi skupinskimi igrami razgibali in ogreli svež zrak v telovadnici. Ko so dodobra prekrvavili možgane in dvignili telesno temperaturo, jim je Tamara razdelila naloge. Dekleta so vzela v roke škarje in okrasni papir, fantje pa so se dogovorili za nekaj dodatnih minut na blazinah. Ko je prišel čas menjave, se fantje niso dali z blazin, punce pa so navdušene želele ustvarjati še več. Na koncu delavnice so presenečeno ugotovili, da so tri ure za takšno delavnico vsekakor premalo.

Ker verjamem, da se otroška ustvarjalnost lahko izraža skozi različne dejavnosti, se mi je zdelo pomembno prepustiti fantom svoj prostor za izražanje. Zato sem jim dovolila, da na blazinah gradijo različne gradove in orodja iz telovadnih rekvizitov. So pa navdušeno odnesli domov material za izdelavo voščilnic. Obljubili so, da jih bodo izdelali kar sami doma.

Pri izdelavi samih voščilnic so me zelo pozitivno presenetila dekleta.  Tako jaz kakor one smo bile navdušene nad končimi izdelki in samim procesom ustvarjanja iris voščilnic. Najbolj me pa veseli izjava, do bodo tudi doma nadaljevale z umetniškim ustvarjanjem. Kot vodja delavnice si res ne morem želeti več kakor to, da otroke navdušim nad ustvarjanjem v njihovem dragocenem prostem času.

Tamara Strnad

Na idejo gibalno-ustvarjalne delavnice je Tamara prišla na podlagi lastnih izkušenj. Po sprehodih s psom se je pogosto znajdla s čopičem v roki in prebila številne ure zatopljena v risanje raznolikih motivov. Kot sama pravi, pa najraje riše živalske motive. Čeprav zadnja leta posveča tudi risanju portretov in oblikovanju okolice hiš, tudi vrtov. Več lahko najdete na njeni facebook strani Tamara ARTTS.

Delavnica je bila super izkušnja in vsekakor dobra motivacija za tovrstno delo še naprej. Izkazalo se je tudi, da je povezava ustvarjanja z gibanjem dobra inovativna ideja saj je potem veliko lažje sedeti in ostati zbran. To vem tudi iz lastnih izkušenj, ko mi že po uri gibanja ni težko sedeti in risati več ur skupaj.

Tamara Strnad

 

Posted in Dogodki, Novice.