Obiskali smo seminar Gracie jiu-jitsu samoobrambe

O Stevu Maxwellu in njegovem delovanju bi lahko veliko napisal. Med drugim je ena največjih legend borilnih veščin. Zato sem bil zelo vesel, ko sem od znanca iz Zagreba prejel povabilo na njegov seminar, ki je potekal v četrtek, 23. junija, v prostorih zagrebškega American top teama. Glavna tema je bila samoobramba, ki temelji na sistemu Gracie jiu-jitsa.

Vitalni 63-letnik Steve nam je predstavil svoj pogled na borilne principe, ki se jih je učil od ustanoviteljev brazilskega jiu-jitsa, družine Gracie. “Invisible jiu-jitsu” ali nevidni jiu-jitsu je skupek načel, s katerimi prek pravilne postavitve telesa in prilagojenih prijemov povečamo učinkovitost borilnih tehnik. V dobrih dveh urah je predstavil vzdrževanje razdalje med nasprotnikom ter obrambo pred udarci in napade s tehnikami, ki v športni borbi niso dovoljeni. Med številnimi udeleženci seminarja je bilo precej izkušenejših ljubiteljev jiu-jitsa. Ravno zato so me še posebno razveselile Stevove besede, ki mi jih je namenil, ko je videl Amarja izvajati tehniko meta in prehoda v prijem davljenja:

Is this boy your student? You are doing a great job with him. Very nice technique.

Zaključek osnovnošolskega šolanja pomeni za Amarja Džaferovića tudi začetek intenzivnejšega treniranja. Medtem ko prestopa v konkurenco kadetov, se udeležuje treningov kar dvakrat na dan. Dopoldne izvajamo vaje za izboljšanje telesne pripravljenosti, popoldne pa se posvečamo tehnično-taktičnim izboljšavam borbe. Zato smo zanimiv seminar izkoristili kot način regeneracije in združili zabavno s koristnim.

Maxwellov sistem samoobrambe temelji na 42 tehnikah, ki omogočajo nadzor nad napadalcem. Čeprav sta izogibanje nevarnim situacijam ali bežanje najboljši preventivi pred nasiljem, se lahko hitro zgodi, da se znajdemo na strani, kjer bi lahko končali kot žrtev, in smo se prisiljeni spoprijeti z grožnjo. Zato je zelo pomembno, da vsakdo obvlada temeljne samoobrambne tehnike in se nauči v nadzorovanem okolju soočiti s potencialno telesno nevarnostjo. To je eden izmed številnih razlogov, zakaj mislimo, da so borilni športi, kot sta judo in jiu-jitsu, ena od najboljših podlag za učinkovit osebnosti razvoj.

Posted in Dogodki, Novice.