Amar Džaferović do modrega pasu v brazilskem jiu-jitsu

Jeseni leta 2010 je na trening v telovadnici osnovne šole Jurija Dalmatina Krško prvič prišel četrtošolec Amar. Kljub preveliki teži in neobičajni višini je na videz neokreten fant z veliko vnemo opravljal gibalne naloge, kot so kotaljenja, prevali, tek in druge spretnosti, ki se jih učijo otroci judo krožka. Skozi leta je veselje do gibanja in učenja prerastlo v zanimanje za borilni šport. Številni porazi na začetku poti ga niso prestrašili, temveč je še z večjo voljo iskal v sebi tako potreben pogum. Z vestnim delom in učenjem je začela naraščati tudi samozavest. Prišle so prve zmage na tekmovanjih, interes za borilne veščine se je še povečal, zgodila so se tudi prva spoznanja, ki jih dobivajo otroci na poti učenja juda in ustvarjanja življenjskih vrednot.

Danes je Amar Džaferović dijak Krške tehnične gimnazije in športnik, ki opravlja tudi do deset treningov na teden. Odrašča tako fizično kot psihično. Bil je odličen v vseh razredih osnovne šole, danes pa samostojno usklajuje urnik treningov s šolskimi obveznostmi, aktivno sodeluje v procesu treninga in nesebično pomaga, kadar koli je treba. Čeprav ima komaj petnajst let, nam je v velik ponos in je že zdaj lahko vzor številnim otrokom v klubu in širše. Zato sem z velikim veseljem prejel klic Bojana Mirkovića, našega mentorja za brazilski jiu-jitsu, ki me je obvestil, da bo Amarju 18. decembra 2016 v Zagrebu podelil moder pas v tej veščini. Tudi meni ni bilo lahko dobra dva tedna v sebi zadrževati vesele novice, da bi dogodek ostal mlademu fantu v spominu kot pozitivno presenečenje.

Tudi mene je Bojan nagradil z novo stopnjo na vijoličnem pasu. Poseben je občutek, ko se zaveš, da z učencem hodiš po poti, na kateri si v vlogi učitelja hkrati tudi učenec. Z vidika delovanja kluba vidim proces odraščanja kot nek začetek poti, pripravo na življenje. Cilj je dosežen, ko z izobraževanjem pripomoremo k razvoju odraslega človeka, ki bo s svojimi izkušnjami in znanjem v kakršni koli obliki pomagal pri nadaljnjem razvoju Judo kluba Krško, odgovorno izpolnjeval življenjske naloge ter s svojim delovanjem vplival na oblikovanje kakovostnejše družbene ureditve. Judoist nikoli ne sme pozabiti na vrednote, ki so njegovo vodilo v življenju.

Judoist judoistu

Bodi VLJUDEN in pomagaj drugim.

Bodi POGUMEN in naredi to kar je prav.

Bodi ISKREN in govori kot res misliš.

Bodi PONOSEN in zvest besedi, ki si jo dal.

Bodi SKROMEN in govori brez bahavosti.

Bodi SPOŠTLJIV in pridobil boš zaupanje.

OBVLADAJ SE in počakaj, da te jeza mine.

Tako boš zlahka sklepal prijateljstva in spoznaval največje vrednote človeštva.

Posted in Dogodki, Novice.