Mali šolarji na zadnji tekmi sezone

V Žireh je 8. aprila potekalo judo tekmovanje za najmlajše. Udeležilo se ga je štirinajst članov male šole Judo kluba Krško starih do devet let. Dogodek je nekaterim predstavljal prvo tekmovalno izkušnjo, ki je bila veliko lažja ob podpori izkušenejših vrstnikov iz kluba. Kar dvanajst jih je doseglo vsaj eno zmago, enajst pa jih je stopilo na zmagovalne stopničke. Zlata so se veselili Gaj, Jakob in Zarja.

Do zdaj so se naši najmlajši tekmovalci borili za odličja v Novem mestu, Velenju in Žireh. Značilnosti tretje generacije krških judoistov so prijateljstvo, sodelovanje in borbenost. Judoisti so številne zmage in poraze v Žireh doživljali ob bučni podpori vrstnikov iz kluba. Vrednote in etična načela dobrega judoista, ki jih spoznavajo na treningu, so imeli tokrat možnost prikazati pred sodnikom in gledalci. Nasprotniku se je treba prikloniti in se z njim rokovati tako ob zmagi kot ob porazu, saj je to znak medsebojnega spoštovanja. Neprimerno in pretirano izražanje čustev v judu vidimo kot izraz nespoštovanja. Zavedati se je treba, da tudi nasprotnik trenira in zmaga nikomur ne pripada vnaprej. Na videz šibkejši in nespretnejši nasprotnik nas lahko hitro preseneti s hitro in spretno tehniko, s katero nas spravi na hrbet. Solze, kričanje in tolčenje ne spadajo na blazine oziroma tatami, kakor jim rečemo judoisti.  Zato v tekmovalnih začetkih najbolj poudarjamo trening čustvenih odzivov. Le tekmovalec, ki se zna pobrati po porazu, in tisti, ki ostane skromen po zmagah, bo lahko dolgoročno uspešen. Enako velja tudi v vsakdanjem življenju.

Vedno znova se razveselim, ko vidim, s kakšno vnemo se otroci udeležujejo tekmovanj. Večletna klubska filozofija, pri kateri poudarjamo osebni napredek veliko bolj kot doseženi tekmovalni rezultat, se kaže kot prava pot. Vsaka naslednja generacija tekmovalcev je večja in homogenejša. Tako množičnega obiska letošnjih tekmovanj pa ne bi mogli izvesti brez staršev, ki pomagajo vedno, kadar je to najbolj treba.

Rezultati:
  • 1. mesto: Gaj Ojsteršek, Jakob Pesrl, Zarja Sevšek
  • 2. mesto: Aleks Krhin, Gašper Žigante, Jaša Kukovičič, Marija Marinčič, Patrik Pesrl
  • 3. mesto: Andraž Prevolšek, Tjaž Pešič, Žiga Jamnik
  • 5. mesto: Enej Cvirn
  • Brez uvrstitve: Gal Umek, Nik Mustar

Borbeni mali šolarji v akciji.

A post shared by Judo Klub Krško (@judo_bjj_krsko) on

Posted in Novice, Tekmovanja.