Simon Hribar, mladinski državni prvak ju-jitsa

V Šempetru je 15. aprila potekalo mladinsko državno prvenstvo v borbah ju-jitsa. Tekmovanja se je v kategoriji -85 kg udeležil tudi član Judo kluba Krško Simon Hribar. Iz borbe v borbo je prikazal boljše nastope in si priboril zasluženo zlato.

“Z borilnimi športi se ukvarjam že sedem let. Že od začetka sem si zelo želel, da bi postal državni prvak. To mi je letos tudi uspelo. Začel sem s karatejem v Šentjerneju in nadaljeval v Brežicah. Izkušnje sem pridobival tudi v Samoboru. Ker sem si želel v borbi še več kontakta, sem se začel v Globokem učiti ju-jitsa. Od septembra 2016 treniram in nastopam za Judo klub Krško. S trenerjem sva izpopolnjevala predvsem taktični pristop k borbi, saj za veliko spremembo v tehniki v tako kratkem obdobju ni bilo časa. Vseeno sta mi na tekmovanju uspela dva atraktivna judo-meta in letos sem prvič zaključil borbi s full ipponom,” pravi Simon Hribar.

Borba ju-jitsa je razdeljena na tri dele. Prvi del je, ko se tekmovalca ne držita. Tu so dovoljeni udarci in brce. Za neblokiran udarec ali brco v telo ali glavo nasprotnika sodnik dosodi ippon v prvem delu. Drugi del se začne, ko se tekmovalca primeta za kimono. Tu udarci niso več dovoljeni. Tekmovalca se napadata s tehnikami metov in prijemov. Za vsak popoln met, davljenje ali vzvod dosodi sodnik ippon v drugem delu. Ko se borba preseli na tla (v parter), se začne tretji del borbe. Tu sodnik dosodi ippon, ko se zgodijo učinkovit nadzor, davljenje ali vzvod. Ko tekmovalec doseže ippone v vseh treh delih borbe, sodnik dosodi “full ippon” in borba se konča.

Zdaj čakajo Simona naporne večmesečne priprave. Jeseni pričakujemo od njega še več novih tehnik, predvsem pa boljše izkoriščanje tehničnih kvalitet v borbi stoje. Že samo s spremenjenim načinom razmišljanja je dosegel v zelo kratkem času višjo stopnjo. Tudi redni treningi juda so bili v borbi zelo opazni. A vendar je to za Simona šele začetek poti spoznavanja svojega potenciala. V Judo klubu Krško mu bomo, kakor vsem tekmovalcem, čim bolj pomagali pri športnem razvoju. Želimo si še več tekmovalcev, kot je Simon, ki s svojo željo silijo trenerja k še bolj zagnanemu delu.

Simon Hribar iz borbe v borbo boljši. Po malo slabšem začetku suvereno do zlata.

A post shared by Judo Klub Krško (@judo_bjj_krsko) on

Posted in Novice, Tekmovanja.