Zlati na Balkan opnu

Z uspešnimi tekmovalnimi rezultati v letošnji sezoni smo nadaljevali tudi na velikem mednarodnem tekmovanju Balkan open. Tekmovanje je potekalo v glavnem črnogorskem mestu Podgorica. Udeležila sta se ga najstarejša tekmovalca Judo kluba Krško, Simon Hribar in Amar Džaferović. Oba sta tekmovala v soboto, 23. septembra, in si z odličnimi predstavami priborila najboljši odličji.

Na jesenska tekmovanja se pripravljamo že od spomladanskega državnega prvenstva, ko je Simon postal državni prvak v borbah ju-jitsa. Amar pa je februarja prvič stal na stopničkah na državnem prvenstvu juda. Novembra ga čaka obramba naslova državnega prvaka v parterni borbi (ju-jitsu newaza). V tem obdobju smo se udeleževali različnih priprav v Ljubljani, Celju, Kopru, na Rogli in v Zagrebu. Predano in neprekinjeno delo tudi med šolskimi počitnicami je pripomoglo k visoki stopnji telesne pripravljenosti. Vse to se nam je obrestovalo v soboto, ko sta bila fanta bolje pripravljena od konkurence v Podgorici.

Na blazine je najprej stopil Amar. Tekmoval je z dvema Črnogorcema in z obema opravil v manj kot minuti. Prvega je v gibanju spravil iz ravnotežja in ga vrgel z nožnim metom. Ohranil je nadzor in ga kmalu zaključil s tehniko davljenja »hadaka-jime«. Drugi nasprotnik ni želel Amarjevih prijemov juda in je uporabil gard. Tako v žargonu pravimo položaju, ko se znajdemo med nasprotnikovimi nogami in nas ta ogroža z nevarnimi napadi. A Amar se ni pustil prelisičiti in mu je spretno spodnesel nogi ter končal v dominantnem položaju. Zaključil ga je s tehniko davljenja »sode-guruma-jime«.

Simon se je pomeril s tekmovalci iz Črne gore, Grčije in s Poljske. Dobro je izkoriščal gibanje, da je ohranjal primerno razdaljo za doseganje točk z udarci. Hitri vstopi in izmikanja so begali nasprotnike, ki so zaradi pomanjkanja rešitev iskali borbo v prijemu. Čeprav je nasprotnikom uspelo nekaj metov, je Simon situacijo v parterju vedno obrnil v svojo korist.

Še posebno vesel in ponosen sem bil, ko je po polfinalni zmagi k nam pristopil predsednik slovenske in evropske zveze ju-jitsa z besedami: “Fantje, odlično ste to opravili.” Pomembne besede in iskren stisk roke predsednika predstavljajo najlepšo dobrodošlico v svet mednarodnih tekmovanj ju-jitsa.

Posted in Novice, Tekmovanja.